Újabb családbarát fejlesztés valósult meg Kisbéren

Kisbéren avatták fel a járás első bölcsődéjét. 

Hiánypótló szolgáltatással bővült Kisbér szociális intézményrendszere: csütörtökön átadták a Gyöngyszem Óvoda és Bölcsőde Széchenyi utcai telephelyének új épületét. A Területi Operatív Program (TOP) keretében, összesen 210 millió forintból megvalósult beruházás 24 kisgyermek bölcsődei ellátását teszi lehetővé egy modern környezetet biztosító, felújított létesítményben. 

Az ünnepélyes keretek között felavatott új bölcsődét a volt zeneiskola helyén alakították ki, ahol egy minden igényt kielégítő gyerekszoba, valamint az ehhez kapcsolódó kiszolgálóhelyiségek és kültéri foglalkoztató területek kaptak helyet. 

Klasszikus hatású de a modern berendezési tárgyak várják a kicsiket.

A népesedési statisztikák szerint Kisbéren már évek óta nő a 3 év alatti gyerekek száma, emiatt elengedhetetlen volt egy új, a legfiatalabb korosztály gondoskodására hivatott intézmény létrehozása. A bölcsőde tovább erősítheti a város népességváltozásának pozitív tendenciáját, egyúttal az eddigieknél kedvezőbb munkaerőpiaci perspektívákat nyithat a kisgyermekes szülők számára. 

“Kisbéren eljött a régi álmok megvalósulásának az ideje. Ennek bizonyítéka a mögöttem látható szép épület.” – mondta Sinkovicz Zoltán, Kisbér polgármestere a bölcsőde átadó ünnepségén. A városvezető kiemelte, hogy a projekt költségvetéséből – a 140 millió forint állami és EU-s támogatás mellett –  70 millió forintot az Önkormányzat biztosított önerőből. 

Sinkovicz Zoltán – polgármester (képünkön balra) az ünnepi beszédét tartja

Popovics György, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy mindig nagy örömmel jön Kisbérre és a környező falvakba, mert itt érzi az élni akarást, és az életerőt. “Ide kell érkezniük a fejlesztéseknek, ide kell koncentrálnunk a legnagyobb erőt, itt kell a legnagyobb erőfeszítéseket tennünk.” – mondta. Hozzátette, hogy a TOP-os beruházásokból további 1,5 milliárd forint érkezhet a jövőben Kisbérre. 

Az átadó eseményen részt vett Czunyiné Bertalan Judit, a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, volt köznevelésért felelős államtitkár is, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a fejlesztési pénzek lehívása korábban nem volt ilyen egyszerű. Csupán azután vált lehetővé, hogy a kormány száz százalékra emelte az önkormányzatoknak szóló projektek intenzitását, és stabilizálta a települések gazdasági helyzetet, például adósságátvállalással. 

Az országgyűlési képviselő a bölcsödével összefüggésben arról beszélt, hogy Kisbéren egy hiánypótló intézménytípus létesült. “Ezt mondjuk ki, mert eddig az óvodai ellátás keretében – jogszabályi engedménnyel – nagyon sok olyan korú gyerek járt az óvodába, akiknek bölcsődében lett volna a helyük, egy másik módszertan, egy másik pedagógia, egy másik nevelési környezetben.” 

Czunyiné Dr. Bertalan Judit

Hozzátette: a bölcsőde magasfokú biztonságot ad a szülőknek amikor vissza kell térniük a munkahelyükre, mert jó kezekben, megfelelő fejlődést garantálva tudhatják gyermekeiket, amíg ők a munkában szintén a család biztonságáért dolgoznak. 

Az ünnepség Magyaros László plébániai kormányzó, Vajs Tibor református lelkész és Bajnóczi Márió evangélikus lelkész áldásával zárult.  

A bölcsődét hivatalosan szeptember elsejétől veheti használatba a város fiatalsága.